Muziek

Stijlen

Welke soorten muziekstijlen zijn er?

 

Door de eeuwen heen zijn we veel soorten muziek in adembenemend veel stijlen tegengekomen. Van klassiek tot jazz en van R&B tot pop, dance en heavy metal. Muziek laat je daarom ook de sfeer proeven van een bepaald decennium die kenmerkend was voor de jaartallen waarin deze muziek werd geproduceerd en gedraaid. Iedereen kent ABBA, Elvis Presley, de musical Grease, Michael Jackson, Madonna en de Beatles die je meevoeren terug in de tijd naar de jaren 50, 60, 70 en 80. Bekende ritmische popmuziek die elke huidige vijftiger of zestiger bekend in de oren klinkt. Deze bands waren zo succesvol dat ze nu nog populair zijn. Klassieke muziek was populair in het begin van de 20ste eeuw en werd bij vooral opera en ballet gebruikt. Jazz is een muziek genre die in Afro Amerikaanse gemeenschappen is ontstaan vanwege Afrikaanse invloeden.

Muziekstijlen door de jaren heen

Muziekstijlen zijn oneindig. Er worden ook stijlen gemixt tot een gehele nieuwe stijl. In de jaren 80 kwam elektronische muziek in opkomst en deze zette door tot ver in de jaren 90 waarna dit genre in de jaren 2000 weer een nieuwe draai kreeg tot veel euforische trance. Muziek is innovatie omdat je eindeloos kan combineren met nieuwe en bestaande stijlen. De jaren 90 waren bekend om zijn hardcore en house genre. Dreunende harde house muziek die elke (ex)gabber bekend in de oren klinkt. Naast hardcore was Eurodance in de jaren 90 zeer bekend. Europese artiesten als 2unlimted, La Bouche en Haddaway braken toen door met bekende Eurodance hits, een combi van EDM, house, rap en hiphop. Het trancefestival “Sensation white en black” was de nieuwe trend van de jaren 2000 met Armin van Buuren als meest bekende artiest in het Trance genre.

Trance zoals de naam al zegt is hypnotiserende muziek met dromerige euforische tonen vaak ondersteund door stemmen die een mooie melodie zingen. De popmuziek die in de jaren 60, 70 en 80 in opkomst kwam heeft ook zijn evolutie voortgezet naar nieuwe stijlen. Sinds de jaren 90 werd popmuziek erg gecombineerd met hiphop, EDM en R&B. Van 2001-2019 zagen we bekende nieuwe EDM en popartiesten groeien zoals Kygo, Avicii, Afrojack, Deadmau5, Bjork, Khesha, Rihanna, Selena Gomez, Ariana Grande, Taylor Swift, David Guetta, Adele, Ed Sheeran enz. EDM is s’werelds meest beluisterde stijl. EDM, het elektronische genre die sinds de jaren 80 in opkomst kwam is vaak gecombineerd met indie en ambient-tonen. Voorbeelden van het populaire EDM muziek-genre zijn deep house, electro house, progressive en club house maar ook trance en hardcore uit de jaren 90 behoren tot deze stijl. EDM heeft zijn evolutie voortgezet tot nieuwe beats en nieuwe combinaties met onder andere dubstep, techno, rave, trap, hardstyle en drumm & bass.