Artiesten boeken

Hoe boek je artiesten?

Artiesten worden aangeboden door agents en entertainmentbureau’s. Vaak kun je een informatieaanvraag doen op de website voor een gewenste artiest en dan wordt er bekeken wanneer hij of zij beschikbaar is. Soms is het ook mogelijk om een optie te plaatsen tot zover blijft de artiest beschikbaar tijdens de optieperiode. Vaak moet er een kopie ID en kopie uittreksel KVK worden aangeleverd als je een artiest boekt via een entertainmentbedrijf. Indien de boeking definitief is teken je een overeenkomst waarin regels, voorwaarden en informatie over auteursrechten in staan beschreven. Vooraf kun je tijdens de informatie aanvraag een offerte opvragen voor een overzicht van de totale kosten. Bekende artiesten hebben overigens een vollere agenda dan minder bekende artiesten. Ook daarin is het overwegen op welke termijn je een artiest nodig hebt en welke kwaliteit je wenst in te zetten op het desbetreffende evenement.

Bio

All-in uitkoopgage en Buma

Dit is een bewijs dat je geen heffingen aan belasting achteraf hoeft te betalen na een optreden omdat er een inhoudingsplichtige verklaring wordt afgegeven. Veel entertainmentbedrijven hanteren deze gages waarbij belasting vooraf wordt ingehouden. Een Buma is een toestemming om muziek te mogen gebruiken op feestjes, bruiloften en evenementen. Deze koop je apart meestal bij maar soms zitten deze in de boekingskosten verwerkt. Entertainment bedrijven die een licentie hebben mogen namens Buma deze kosten bij de onderneming die hun artiest boekt in rekening brengen.

Promotie, auteursrechten en calamiteiten

Artiesten zijn beschermde merken en muziek en foto’s zomaar openbaar verspreiden is zonder hun toestemming niet toegestaan. Belangrijk is zoals bovengenoemd dat je rechten koopt om de muziek van de desbetreffende artiest te mogen gebruiken. Je kunt hiervoor zelf een licentie regelen of licentie kopen bij het entertainmentbureau waar je de artiest boekt. Indien een artiest door overmacht zoals ziekte niet kan optreden zal meestal worden gezocht voor een plaatsvervanger. Bij zulke situaties heeft de opdrachtgever ook het recht de geboekte overeenkomst te ontbinden waarbij betaalde bedragen worden teruggestort.

Contact