Het klinkt fantastisch: dj zijn. De gehele wereld rondreizen en tegelijkertijd op de mooiste festivals en evenementen aanwezig mogen zijn. Bovendien is iedereen blij jou te zien, aangezien jij de sfeermaker bent dankzij jouw dj-set. Een dj boeken is momenteel zeer populair, waardoor de vraag naar dj’s steeds groter wordt. Genoeg reden om dj te worden!

Maar hoe begin je? Het is uiteraard niet mogelijk om binnen een middag de gehele dj-set onder de knie te hebben, waardoor jij in de avond jouw eerste draaisessie kunt houden. Er zal heel wat tijd overheen gaan tot jij klaar bent om te draaien op de partij waar zij jou als dj huren. Benieuwd welke stappen ondernomen moeten worden om dit doel te bereiken? Lees snel verder.

De start

Begin met de aanschaf van een dj-set. Hierbij is de dj-controller het belangrijkste onderdeel. Als beginner is het dan ook raadzaam om een relatief simpele controller aan te schaffen. Daarnaast zul jij een koptelefoon en speakers nodig hebben om de muziek te beluisteren en af te spelen.

Er zijn diverse manieren mogelijk om de apparaten te begrijpen. Zo kun je ervoor kiezen om enkele lessen te nemen of kijk je uitlegvideo’s op YouTube. Hoewel YouTube een gemakkelijke manier is om alles te leren, zullen de lessen jou persoonlijk meer bieden.

Eerste optreden

Na een hoop geoefend te hebben, zul jij klaar zijn voor jouw eerste optreden. Dit begint vaak bij een feestje voor een kleine kring. De dj-set en de simpele controller zullen voor zulke feestjes zeer geschikt zijn om in gebruik te stellen. Het gebruik van de speakers hangt voornamelijk af van het maximale geluidsniveau. Jij wilt uiteraard wel dat iedereen jouw kunsten kan horen. Om meer indruk te maken, kun je ervoor kiezen om meer materialen mee te nemen, waaronder een lichtset en een rookmachine. Dit is uiteraard niet verplicht en zal voor kleinere partijen niet verwacht worden.

Grotere feesten

Indien jij op meerdere, kleinere partijen hebt gedraaid, zal jij hoogstwaarschijnlijk klaar zijn voor een nieuwe stap. Bij grotere feesten is het raadzaam om ook een stap verder te zetten in jouw materialen. Denk bijvoorbeeld aan een dj-controller met meer functies en een groter model dj-set. Als grote feesten een dj boeken, zullen zij mogelijk van jou verwachten dat jij jouw eigen geluidsinstallatie meeneemt. In die situatie zijn drie mogelijkheden:

· Geluidsinstallatie aanschaffen

Het is helaas een behoorlijke investering, maar zeker niet onbelangrijk. De investering zal bovendien door de tijd heen terugverdiend worden. Het is verstandig om een installatie te kopen die iets zwaarder is dan nodig, aangezien de installatie niet maximaal belast wordt, wat goed is voor de levensduur, en bovendien in staat zijn het maximale volume te bieden als dat nodig is.

· Geluidsinstallatie huren

Indien jij het kopen van een geluidsinstallatie erg prijzig vindt, ongeacht de reden, is het uiteraard ook mogelijk om een geluidsinstallatie te huren. Op langer termijn zal het huren prijziger zijn dan de aankoop. Toch kan het huren van een geluidsinstallatie de eerste paar optredens zeker een aanrader zijn.