LP uitbrengen

LP uitbrengen in 2020

De langspeelplaat die van vinyl is gemaakt is terug van weggeweest. De grammofoonplaat werd via een grammofoon afgespeeld. In de groeven van de plaat is geluidsinformatie opgenomen, door rond te draaien onder een naald werd muziek geproduceerd. LP’s zijn niet ouderwets want in 2020 kunnen we nog steeds vinyl LP’s produceren. In het huidige digitale tijdperk lijkt het erop dat vinyl in vergetelheid is geraakt. Tegenwoordig is de LP een luxeproduct geworden omdat de vraag ernaar groter is dan het aanbod. Bedrijven die vinyl produceren hebben hun handen er vol aan en er zijn nog maar enkele bedrijven die dit doen. Het blijkt nog steeds een enorme hype te zijn. Vele mensen wensen nog klassiekers zoals LP’s in huis te hebben. Ze hebben waarde, zijn authentiek en bijzonder. Producenten van vinylplaten zijn niet op groei berekend en de kosten kunnen hoog oplopen. Ook zijn er lange wachtrijen voor het bestellen van LP’s.

Uitgeven vinyl

Er zijn bedrijven die nog steeds nieuwe vinylplaten uitgeven van muziek die nooit eerder op vinyl is uitgegeven. Meestal wordt er gewerkt met een beperkte oplage van 300 stuks. Tot op heden is hier veel vraag naar door verzamelaars. De platenwinkels zijn verleden tijd en er zijn nog maar enkelen. Vinyl is nog via Ebay en Amazon te bestellen bijvoorbeeld of in tweedehands winkels en op rommelmarkten.

Werkwijze en productie

Vinylplaten worden gesneden wat met een speciale techniek gebeurd. Dit gebeurd volgens DMM of laquar mastering. DMM staat voor direct metal mastering en is een vrij nieuwe techniek om LP’s te produceren. Laquar mastering was de voorheen gebruikte methode die nog wel wordt toegepast. Hierbij wordt de master in lak gesneden. Het is ongeveer dezelfde methode maar DMM zorgt voor betere kwaliteit en betere geluidsfrequenties. Het toerental van de metalen spiegelplaat op de snijtafel waar de plaat op wordt gesneden is gelijk aan frequentie, volume en geluidskwaliteit. Tot slot wordt een plaat voorzien van een een laag zilver wat elektriciteit geleid. Als de masterplaat voorzien is van een zilverlaag word deze ondergedompeld in een elektrolyse bad van zink en nikkel wat verdampt. Hierdoor ontstaat galvanisatie doordat de zilverlaag dat samengaat met de verdampte zink en nikkel laag. Een andere methode is het persen van vinyl. Dat is eigenlijk dezelfde soort ambacht als het masteren. Dit gebeurd alleen door middel van een persmal aan beide zeiden.