Ben je op zoek naar nieuwe oordopjes? Dan heb je vast al gemerkt dat er enorm veel keuze is. Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is of je kiest voor in-ears of voor earbuds. Wat is het verschil tussen deze twee? Welk type oordopjes heeft het beste geluid? En welke oordopjes tippen wij?

In-ears

De naam zegt het al: in-ears gaan echt in het oor. Oftewel: in je gehoorgang. Je herkent in-ears aan een siliconen tuutje, de zogenaamde ear tip. Deze tips gaan dieper in je oor dan earbuds. Als je in-ears kiest, is het belangrijk dat je erop let dat het een goede fit heeft. Je in-ears oortjes mogen geen pijn doen.

In-ears zijn vooral geschikt voor mensen die professioneel met geluid bezig zijn of geluid heel intens beleven. Liefhebbers van veel bass zullen in-ears ook boven earbuds verkiezen. Met in-ears wordt er meer omgevingsgeluid weggenomen, waardoor je beter kunt concentreren.

Earbuds

Earbuds gaan niet in je gehoorgang. Het gedeelte dat je oor in zou moeten gaan, is van hard plastic gemaakt. Ze zitten niet tegen de gehoorgang aan. Als je kiest voor dit soort oordopjes, is het belangrijk dat ze goed blijven zitten tijdens het bewegen.

Earbuds zijn vaak geschikter voor het dagelijks leven. Je kunt er bijvoorbeeld goed mee deelnemen aan het verkeer en tijdens het bellen hoor je gewoon je eigen stem. 

Voordelen en tips

Voordelen en tips In-ears

Het voordeel van in-ear dopjes is dat je meer bass zult beleven. Je hoort de lage tonen dus beter. Ook neemt het meer omgevingsgeluid weg dan bij earbuds. Ze gaan dieper in je gehoorgang en zitten daarom ook iets steviger dan earbuds. Doordat ze in je gehoorgang gaan, kan geluid beter worden overgedragen.

Hou bij in-ear dopjes rekening met het volgende. Ze zijn niet uiterst geschikt als je gaat deelnemen aan het verkeer, omdat in-ears omgevingsgeluid wegfilteren. Ook hoor je je eigen stem minder goed. Vaak moet je even wennen aan dit soort oordopjes, omdat je jezelf nog maar amper hoort praten. Gelukkig zijn er oordopjes die een ingebouwde microfoon hebben, waardoor je jezelf wel hoort praten.

Voordelen en tips Earbuds

Het voordeel van earbuds is dat je minder bass hoort. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor het horen van bassen. Dit gebeurt vaak ook bij in-ears met noise cancelling. Earbuds hebben dat niet. Je hoort wat meer hoge tonen en er is nog ruimte voor omgevingsgeluid. Daardoor zijn ze ook geschikt als je wilt deelnemen aan het verkeer, of als je ermee wilt bellen: je hoort jezelf gewoon praten.

Sporten met earbuds is wel wat lastiger. Als je snelle bewegingen maakt met je hoofd, kunnen ze uitvallen. De sportschool is bovendien een wat rumoerige omgeving. Doordat de oordopjes niet in je gehoorgang gaan, hoor je meer omgevingsgeluid. Helaas dus ook de herrie van de sportschool. Als je op zoek bent naar oortjes die goed blijven zitten tijdens het sporten, kan het verstandig zijn om speciale ‘Sport’ oortjes aan te schaffen, bij Rolfstone bijvoorbeeld. Daar heb je de optie om te kiezen voor de ‘Nova Sport’ oortjes. De naam zegt het al, deze oortjes zijn uitermate geschikt voor tijdens het sporten.

Welke oordopjes hebben het beste geluid?

Nu komt natuurlijk de vraag: welke oordopjes hebben het beste geluid? Dat is lastig om te zeggen. Je kunt het best verschillende oordopjes testen. Sommige fabrikanten hebben een heel flexibel retourbeleid. Bevallen de oordopjes niet, dan kun je ze vaak weer terugsturen, ondanks dat het een hygiëne product is.

Ben je op zoek naar oordopjes waarmee je kunt sporten, die een goed geluid geven en die betaalbaar zijn? Dan is het de moeite waard om de oordopjes van Rolfstone eens te proberen. Deze fabrikant maakt oordopjes met goede features voor een gunstige prijs. Rolfstone is een van de fabrikanten met een flexibel retourbeleid: bevallen ze niet, dan kun je ze zo weer terugsturen. Zo koop je oortjes zonder risico.